Mikä on polyamidilanka?

Jos et heti tunnista sanaa polyamidi, tiedät varmasti nailonista - ja se on itse asiassa sama materiaali. Polyamidi tunnetaan myös nailonina, ja on olemassa eräänlainen kuitu, jota voidaan käyttää esimerkiksi lankaseoksissa kestävyyden vahvistamiseksi ja langan kestävyyden lisäämiseksi.

Polyamidi on synteettisesti valmistettu kuitu, joka on erittäin vahva. Polyamidilanka on yksi kestävimmistä ja kestävimmistä käsityössä käytetyistä. Polyamidilanka sopii siksi erityisen hyvin, kun haluat neuloa tavaroita tai vaatteita, joita käytetään paljon jokapäiväisessä elämässä ja joiden pitäisi kestää konepesua yhä uudelleen ja uudelleen.

Harvemmin näet bannerissa näkyvän puhdasta nylon- tai polyamidilankaa. Pikemminkin se on prosenttiosuus, kuten 25 % polyamidia tai nylonia, joka esiintyy sekoituksessa muiden lankojen, kuten polyesterin, villan, bambun tai silkin, kanssa.

Kuinka tehdä polyamidilankaa?

Kuten mainittiin, polyamidi on synteettinen kuitu. Se on valmistettu synteettisistä polymeereistä, jotka ovat eräänlainen muovi. Polyamidikuidut sulatetaan ja kehrätään sitten langoiksi, jotka jäähdytetään jatkuvalla ilmavirralla. Sitten voit venyttää lankoja pitkäksi ja näin luoda polyamidin suurta joustavuutta ja kestävyyttä.

Mitä hyötyä polyamidista on?

Polyamidi – tai nylon – on monista syistä suosittu kuitu vaatteiden ja langan valmistuksessa. Polyamidin tärkein etu on polyamidin korkea kulutuskestävyys ja lujuus, mikä tekee siitä hyödyllisemmän arjen vaatteiden ja tavaroiden valmistuksessa, jotka on pestävä useammin kuin herkempiä materiaaleja, kuten villaa ja silkkiä .

Polyamidikuidut antavat polyamidilangalle korkean mittastabiilisuuden, ja langalla on myös korkea elastisuus. Tämä tarkoittaa, että neulomasi on helpompi säilyttää muotonsa, eikä se kutistu pesussa, minkä riskit esimerkiksi puuvillasta neulomalla ja virkkaamalla.

Mitä voin tehdä polyamidilangalle?

Polyamidilangalla - tai langalla nailonilla - on, kuten mainittiin, uskomattoman kestävä laatu. Siksi polyamidikuitujen lankasekoituksia käytetään myös kaikenlaisiin lastenvaatteisiin , neulottuihin sukkiin villan ja polyamidin sukkalankasekoitukseen, neulottuihin lapasiin ja vastaaviin.

Villaan sekoitettua polyamidia kutsutaan usein sukkalangaksi. Se siis peittää lankasekoituksen, joka sopii erityisen hyvin kiinteiden ja kestävien sukkien ja sukkien neulomiseen. Villasekoituksen lisäksi tarjolla on myös polyamidisekoituksia alpakan, polyesterin, silkin ja puhtaan villan kanssa. Polyamidikuitujen kestävyyden voidaan sanoa parantavan sekoituslankojen eri ominaisuuksia.

Lue lisää erilaisista langoistamme täältä

Polyamidilanka on siksi erityisen hyödyllinen neuleprojekteissa, jotka haluavat kestää pitkään ja jotka voivat kestää useita vuosia käytössä ja useissa pesukoneissa käytävissä.

Katso laaja valikoima ilmaisia reseptejä täältä

Polyamidilanka ja huolto

Polyamidi on, kuten mainittiin, erittäin kestäviä ja kestäviä kuituja. Ne kestävät siis myös vähän kumpaakin ja auttavat pidentämään niiden luonnonkuitujen käyttöikää, joihin ne on sekoitettu esimerkiksi sukkalankaan.

Sinun on kuitenkin oltava varovainen, kun peset polyamidilankoja korkeissa lämpötiloissa. Kankaat ja materiaalit on suositeltavaa pestä polyamidilla enintään 60 asteessa, koska muuten synteettiset kuidut voivat vaurioitua. Halutessasi voit silittää neuleprojektisi polyamidilangasta, mutta se kannattaa tehdä matalassa lämpötilassa ja mahdollisesti laittaa kostea liina raudan ja silitettävän väliin.