Mikä on silkkilanka?

Kun sanot silkki, useimmat ihmiset suuntautuvat ylellisyyteen ja eksklusiivisuuteen. Silkki on monelle tuttu materiaali, mutta silti jotain, jota harvalla on kaapissa yhtä paljon kuin esimerkiksi villaa, nylonia tai polyesteriä.

Silkin laajasta tuntemuksesta huolimatta silkin kokonaistuotanto on itse asiassa melko pieni muihin tekstiileihin verrattuna. Itse asiassa silkkikuidut muodostavat vain 0,2 % maailman tekstiilien kokonaistuotannosta.

Katso kaunis silkkilangavalikoimamme täältä

Silkkilanka on siksi myös erikoisempi lankatyyppi kuin esimerkiksi puuvillalanka tai mohairlanka . Silkkilanka on yleensä sekoituslaatua - esim. villaan, polyamidiin tai alpakkaan sekoitettuna - mikä johtuu siitä, että tällä tavalla saadaan aikaan pehmeämpi ja eristävämpi lanka kuin puhdas silkkilanka.

Lue lisää muista lankatyypeistä täältä

Mistä silkkilanka tulee?

Silkki on ollut tunnettu luonnontuote Kiinassa satoja vuosia. Täällä sitä on käytetty perinteiseen kutomiseen, ja ainutlaatuisen silkkilangan poimiminen oli pitkään suuri ja ylpeä salaisuus. Salaisuus on kuitenkin vuotanut, eikä Kiinalla ole enää monopolia maailman silkin tuotannossa.

Silkkiäistoukkien tuottaa silkkiä sellaisena kuin sen nykyään tunnemme. Silkkitoukka, josta tulee silkkiperhonen ja joka on itse asiassa toukka, tekee silkkilangan, jonka avulla se tekee nuken ympärilleen. Nukkea kutsutaan myös koteloksi. Poimit silkkilangan koteloista höyryttämällä niitä ja valmistamalla ne sitten kelaamaan silkkilankaa. Tämä tarkoittaa, että koneessa kehrät viidestä seitsemään silkkilankaa yhteen tehdäksesi niistä vahvempia - yksi silkkilanka on erittäin hieno ja ohut.

Nykyään silkin valmistukseen käytetään useimmiten kiinalaisen silkkiperhosen Bombyx Morin silkkilankaa. Se kasvaa suojelualueilla ja elää syömällä osia mulperipuista - tästä nimi.

Mitkä ovat silkkilangan ominaisuudet?

Silkillä on monia hyviä ominaisuuksia, koska se on luonnonkuitua. Silkkilangan tiedetään siksi olevan myös erittäin pehmeää ja miellyttävää käyttää ihoa vasten. Silkkikuidut ovat täysin sileitä - mitä esimerkiksi villakuidut ja puuvillakuidut eivät ole.

Katso laaja valikoima ilmaisia reseptejä täältä

Kun neulot silkkilangasta, saat erityisen kauniin lopputuloksen silkkilangan antamalla erityisen sileällä keveydellä ja kiilteellä. Lisäksi silkkilook on ajaton, ja voit siis viettää mielenrauhalla pitkän aikaa designisi neulomiseen ilman, että se putoaa taas pois muotikuvasta.

Lisäksi on muitakin silkkilangan ominaisuuksia, joita kannattaa korostaa:

  • Silkkilanka on kosteutta imevä. Itse asiassa silkkikuidut voivat imeä jopa 30 % omasta painostaan, eikä se kosteuta silkkiä. Siksi silkki on myös suosittu neulemateriaali kesämalleissa.
  • Silkillä on korkea murtolujuus. Se on 4,8 grammaa per. kieltäjä. Se on vain hieman alle nailonin, joka tunnetaan kestävistä ominaisuuksistaan.

Silkkilangan kanssa sinun tulee olla tietoinen siitä, että silkkikuidut eivät siedä liikaa suoraa auringonvaloa. UV-säteet voivat aiheuttaa värimuutoksia, ja siksi silkkilankoja tai vaatteita ei myöskään suositella roikkumaan edessä pitkään suorassa auringonvalossa, jos haluat säilyttää alkuperäisen laadun.

Silkkilankaa voi olla etu käyttää, jos olet allerginen pölypunkeille. He eivät pidä silkin luonnollisista aineista. Sama pätee koihin.

Tutustu kauniiden silkkilankojen valikoimaamme

Mitä voin tehdä silkkilangasta?

Silkkilankaa voidaan käyttää sekä neulomiseen että virkkaukseen. Monille silkkilanka ei kuulosta talvella käytettävältä, mutta itse asiassa silkkilanka voi lämmittää kehoa vuoden kylminä kuukausina.

Voit esimerkiksi neuloa mukavan ja lämpimän liivin villa- ja silkkilangan sekoituksella , ilmavan ja naisellisen puseron silkkilangoilla tai pehmeillä , neulotuilla hiuspantuilla, joissa on kivat kierteet .

Tämän kesän neule- ja virkkaussuunnitteluun löytyy myös monia kauniita asioita, joita voit tehdä silkkilangasta tai sekalangasta, jossa on silkkilankoja. Voit neuloa esimerkiksi kesäisen kääretakin raglanilla , kesätakkin kuvioidulla kuviolla tai suloisen puseron pyöreällä kantokappaleella, jota on mukava käyttää kesän juhlatilaisuuksissa.

Nuorimmille lankasekoituksia silkin kanssa voi käyttää myös hienojen esineiden neulomiseen tai virkkaamiseen. Tämä koskee esimerkiksi virkattua peittoa vauvalle , kesämekkoa pikkutytöille tai kauniita, kuviollisia neulepuseroita usean ikäisille lapsille .

Lisäksi monet käyttävät silkkilankaa tai lankaa silkkilangalla kauniiden huivien ja huivien neulomiseen tai virkkaamiseen. Tässä silkki todella tulee omikseen kauniilla kiilteellä ja pehmeydellä, ja monet haluavat esitellä näillä malleilla.

Katso laaja valikoima ilmaisia lapsille suunnattuja reseptejä täältä

Kuinka voin säilyttää työskentelyn silkkilangassa?

Monille silkkineule- tai virkkaustöiden peseminen liittyy todennäköisesti hermostuneisuuteen. Silkkikuidut ovat vieläkin herkempiä kuin villakuidut, ja siksi sinun tulee olla varovainen myös sen suhteen, jolle altistat silkkilangan.

Jos haluat pestä vaatteita, joissa on silkkilankaa, käytä aina pesukoneen hellävaraisinta ohjelmaa. Täällä vaatteita ei sentrifugoida - ja siten hieroa tai muuten altistaa kulumiselle - vaan yksinkertaisesti heilutellaan edestakaisin rummussa.

Jos peset silkkityösi, sinun tulee käyttää myös erikoissaippuaa. Mieto, nestemäinen saippua on paras valinta, sillä se liukenee parhaiten eikä näin ollen vaaranna värjäytyä herkkää silkkiä. Pesun jälkeen silkkitöitä ei saa ripustaa kuivumaan, sillä se venyttää kuidut ja huomaat vaatteiden "kasvavan". Silkin tulee sen sijaan olla kuivana makuulla, sillä näin säilyy parhaiten kuitujen aitous.