Mikä on puuvillalanka?

Monille puuvillalanka on ensimmäinen lanka, jolla he yrittävät työskennellä. Tämä johtuu siitä, että klassinen puuvillalanka on hyvin yleinen - sekä 100% puuvillaa että puuvillasekoituksia - ja sitä voidaan käyttää moniin erilaisiin käsityöhön.

Puuvillalanka on luonnontuote. Eli puhtaassa muodossaan sitä ei ole sekoitettu synteettisiin lankoihin, vaan se koostuu 100% puuvillasta. Puuvillalanka on erittäin kestävää ja sitä on helppo työstää ohuella ja pehmeällä langalla. Lisäksi suurin osa kestää puuvillalankaa, mikä tekee siitä suositun materiaalin.

Katso laaja valikoima puuvillalankoja täältä

Mistä puuvillalanka tulee?

Puuvilla tulee puuvillakasvista. Se kasvaa subtrooppisessa ja trooppisessa ilmastossa, ja se on tunnettu ja käytetty puuvillana tuhansia vuosia sellaisissa maissa kuin Kiina ja Intia.

Kun puuvillakasvi kukkii, sen siemenkapselit muuttuvat eräänlaisiksi valkoisiksi tupsuiksi. Se on puuvillaa. Keräät nämä ja käsittelet kuidut, jotka karstataan ja kierretään herkulliseksi puuvillalangaksi.

Puuvillaa on monia erilaisia, ja niistä saadaan puuvillaa, jonka kuitupituudet ovat erilaisia. Kuitujen pituus määrää sen, kuinka korkealaatuinen puuvilla on. Pitkät kuidut ovat hienoimpia ja antavat pehmeimmän langan, joka on myös kestävin.

Puuvillalanka voi olla 100 % puhdasta puuvillaa tai viimeistelty tiettyjen ominaisuuksien, kuten lujuuden tai kulutuskestävyyden, edistämiseksi. Tämä koskee esimerkiksi merseroitua puuvillalankaa (linkki merseroituun puuvillalankaan) .

Luomupuuvilla

Olet ehkä kuullut luomupuuvillalangasta, mutta mitä eroa on perinteisellä puuvillalangalla ja luomupuuvillalangalla?

Perinteiselle puuvillantuotannolle, samoin kuin luomutuotannossa, torjunta-aineiden ja myrkkyjen käytölle pelloilla ei ole asetettu sääntöjä ja rajoja. Puuvillakasvi on erityisen herkkä näille aineille, ja siksi voidaan valita edullisesti luomuversio. Sekä kestävämmän ja luonnonmukaisemman tuotannon tukemiseksi - joka päästää jopa 94 % vähemmän kasvihuonekaasuja - että suojellakseen itseään ja ihoaan kemikaaleilta, jotka voivat kertyä perinteiseen puuvillalankaan.

Tutustu luomulankaan täällä

Puuvillalangan edut

Klassinen 100 % puuvillalanka on helppo ja mukava neuloa ja virkata. Sen pehmeys ja keveys tekevät siitä helpon työskennellä, ja koostumus antaa hienon ja erittäin tasaisen lopputuloksen. Lisäksi puuvillalanka on yleensä myös edullinen ja sitä on saatavana useissa eri väreissä, mikä tekee siitä suositun monissa projekteissa.

Puuvillalanka voi imeä kosteutta ja säilyttää lämpöä. Sen laatu ei ole aivan yhtä vahvaa kuin villalla, mutta siitä huolimatta puuvilla voi myös imeä paljon kosteutta vapauttamatta sitä.

Puuvillan värjäys on helppoa, ja siksi löydät myös puuvillalankaa kaikenlaisissa väreissä. Lisäksi puuvilla ei käpristy, joten se on suosittu kaikessa asusteista vaatteisiin.

Puuvillalankaa voidaan ja tullaan sekoittamaan lähes kaikkien muiden lankatyyppien kanssa. Esim bambu / puuvilla, viskoosi / puuvilla ja pellava / puuvilla. Lankatyyppejä sekoitetaan parantaakseen ominaisuuksia, kuten imukykyä ja kestävyyttä.

Jos etsit puhdasta puuvillaa, egyptiläinen puuvilla on hienoimman puuvillatyypin asteikon kärjessä. Egyptiläisessä puuvillassa on erityisen pitkiä kuituja, jotka ovat laadun merkki ja jotka tarjoavat ainutlaatuisempaa lankaa vauvojen neulomiseen sekä hienoihin ja naisellisiin vaatteisiin.

Tutustu puuvillalankavalikoimaamme täällä

Mitä voin tehdä puuvillalangasta?

Monet nyökkäävät tunnustaessaan käyttäneensä puuvillalankaa eräänlaisena aloittelijalankaana. Koska sen kanssa on niin helppoa työskennellä, aloittelijat virkkaamisen ja neulomisen parissa ovat usein tehneet puuvillalangasta patanpitimet , liinat ja pyyhkeet ennen siirtymistään monimutkaisempiin resepteihin.

Lue lisää virkatuista patanteistä täältä

Mutta puuvillalanka ei todellakaan ole vain aloittelijoille, vaan kevyestä langasta voi tehdä liinoja, vaatteita lapsille ja aikuisille sekä asusteita.
Kuten mainittiin, jotkin puuvillalangasta käytetyt klassiset mallit ovat hienoja tiskipyyhkeitä ja pyyhkeitä keittiöön ja kylpyhuoneeseen. Se voi ollamyös mummo-designilla varustettuja retropatjanpidikkeitä tai liinoja, joissa leikit kuvioilla ja muodoilla kuten näillä hienoilla simpukankuorikankailla .

Jos haluat neuloa ilmavia ja kevyitä vaatteita kesäkauteen, puuvillalanka on täydellinen lanka siihen. Se voi olla kiva ja värikäs kesätoppi tai kiva neulottu toppi vyötäröleikkauksella .

Lue lisää neulepuseroista täältä

Tänä vuonna voit tehdä joulusta erityisen viihtyisän heittäytymällä itsetehtyihin puuvillalangasta valmistettuihin joulukoristeisiin. Voit tehdä esimerkiksi hienoja sydämiä pöytään tai tähtiä ripustettavaksi .

Puuvillalankaa voidaan siis käyttää käsityönä ympäri vuoden, ja vain mielikuvitus asettaa rajat puuvillalangan tekemiselle.

Kuinka hoidan vaatteet puuvillalangasta?

Puuvillalanka ei ole yhtä herkkää kuin esimerkiksi villalanka, mutta puuvillavaatteista kannattaa silti pitää hyvää huolta pesun yhteydessä, jotta niiden väri ja rakenne säilyvät.

Puuvillaiset neuleet voidaan pääsääntöisesti pestä pesukoneessa tavallisessa 40 asteessa ja enintään 60 asteessa. Eduksi, jos sinulla on esimerkiksi neulotut tai virkatut tiskiliinat keittiöön. Sinun tulee kuitenkin aina tarkistaa tämä langan bannerista, koska lankatyypeittäin voi vaihdella, voidaanko ne konepesua.

Suosittelemme, että et käytä huuhteluainetta puuvillalangan pesuun, sillä se vahingoittaa luonnonkuituja. Puuvillalangaisia vaatteita ei myöskään saa kuivata rumpukuivaukseen, sillä on olemassa vaara, että ne kutistuvat. Puuvillalanka voi kutistua hieman pesussa, mutta yleensä voit venyttää sen takaisin muotoon, kun laitat sen kuivumaan.

Katso laaja valikoima ilmaisia reseptejä täältä