Mikä on merseroitu puuvillalanka?

Tunnet taatusti puuvillalangan - sen kevyen, pehmeän ja usein monivärisen langan, jolla on suosittua neuloa tiskirättejä, pataltiineitä ja ei vähiten kesävaatteita, mutta tiedätkö myös merseroidun puuvillalangan?

Merceroitu puuvillalanka on lyhyesti sanottuna puuvillalankaa , joka on pintakäsitelty natriumhydroksidilla. Tämä käsittely muodostaa ohuen ja suojaavan silikonikalvon puuvillalangan hienojen lankojen päälle, mikä tarkoittaa, että kuidut kutistuvat vähemmän pesussa. Siksi merseroitu puuvillalanka säilyttää muotonsa paremmin pesussa ja on myös kestävämpää kuin puhdas puuvilla.

Nämä ominaisuudet tekevät merseroidusta puuvillalangasta suositun valinnan monille, jotka haluavat neuloa tai virkata pitkäkestoisia malleja.

Tutustu laajaan puuvillavalikoimaamme tästä

Miltä merseroitu puuvillalanka näyttää?

Merceroitua puuvillalankaa on pääsääntöisesti yhtä monta väriä kuin tavallista puuvillalankaa. Käsittely ei vaikuta puuvillalangan värjäykseen tuotannossa. Jos haluat värjätä itse, ne ovat värittämättömiä ja luomupuuvillalankoja, joihin sinun täytyy saada käsiinsä.

Merseroitu puuvillalanka tunnetaan kiiltävästä pinnastaan ja kiiltävästä pinnastaan. Joillekin se on yhtä kuin synteettisempi tuote, kun taas toisten mielestä se lisää kivan vaikutelman neule- tai virkkausvaatteisiin.

On selvästi yksilön asia arvioida, haluaako hän työskennellä kestävämmällä ja merseroidummalla puuvillalangalla ja sen rakenteella vai ovatko ne enimmäkseen aitoa vai luomupuuvillalankaa.

Mitä hyötyä merseroidusta puuvillalangasta on?

Jos valitset merseroidun puuvillan, kyseessä on puuvillalanka, joka on saanut pintakäsittelyn. Tämä hoito venyttää ja liottaa muun muassa puuvillaa, mikä itse asiassa vahvistaa kuituja. Näin molemmilla on parempi imukyky ja ne pehmenevät, ja pintakäsittely antaa langalle kiiltävän kiillon.

Tasaisemmat ja vahvemmat puuvillakuidut säilyttävät muotonsa paremmin pesussa ja ne myös kutistuvat vähemmän. Siksi merseroitu puuvilla on myös eduksi, jos neulot tai virkkaat jotain, jonka täytyy kestää pesua useasti.

Mitä voin tehdä merseroidusta puuvillalangasta?

Lähtökohtana voit käyttää merseroitua puuvillalankaa samoihin resepteihin, joissa käytät käsittelemätöntä puuvillalankaa. Sinun tulee kuitenkin olla tietoinen edellä mainitusta pintakäsittelystä, joka tekee merseroidusta puuvillalangasta kiiltävämmän ja kiiltävämmän ja voi siksi tuntua synteettisemmältä kuin tavallinen puuvilla.

Merceroitua puuvillalankaa käytetään usein käsityönä ohuemmissa päissä, kuten koristeellisissa pöytäliinoissa , huiveissa, sielunlämmittimissä , huiveissa ja vastaavissa. Näin myös arjessa paljon käytettyjä malleja, joiden on siksi oltava erityisen kestäviä ja kestäviä.

Merceroitua puuvillalankaa käytetään myös lasten leluissa tai koriste-esineissä – juuri sen pestävyyden ja kestävyyden vuoksi. Se voisi olla esimerkiksi kiva vaunuketju, joka kestää eri sään ja monia pesuja.

Kuinka huollan merseroitua puuvillalankaa?

Kuten mainittiin, merseroitu puuvillalanka on kestävämpää kuin tavallinen ja käsittelemätön puuvillalanka. Siksi voit myös pestä sen helposti useammin kuin muita puuvillatyyppejä.

On suositeltavaa pestä 40-60 asteessa, etkä käytä huuhteluainetta tai vastaavaa, koska entsyymit voivat vahingoittaa puuvillakuituja. Merseroitu puuvillalanka on kuitenkin kestävämpää kuin tavallinen puuvillalanka, koska kuidut ovat vahvempia eivätkä kasva tai kutistu muodoltaan yhtä helposti.