Mikä on merinovolina?

Oletpa sitten kokenut neuloja tai olet vasta alkanut tutkia lankojen ja neulekuvioiden suurta maailmaa, olet todennäköisesti törmännyt merinovillaan . Vaalea villalanka on kehrätty merinovillan villasta - maailman yleisin lammasrotu - ja sen tiedetään olevan pehmeämpää ja hienompaa kuin muut perinteiset villalangat.

Merinolanka on erittäin suosittu neulelanka. Sekä aikuisten neulelaukkuihin että erityisesti vauvan vaatteisiin. Merinovillan keveys ja pehmeys on suuri etu, sillä se tuntuu ihoa vasten paremmalta kuin muut villalangat, joilla on taipumus naarmuuntua.

Tanskassa merino voidaan lausua sekä "me-RI-no" että "ME-ri-no". Molemmat ovat oikein, joten sinun ei tarvitse ihmetellä, sanovatko jotkut ihmiset eri tavalla kuin sinä.

Tutustu laajaan merinovilalankavalikoimaamme tästä

Mistä merinovillalanka tulee?

Merinovalanka on, kuten mainittiin, merinovilampaan villaa, joka on kehrätty pehmeäksi ohueksi langaksi. Langan pehmeys johtuu siitä, että merinovilanka koostuu erittäin ohuista kuiduista. Niiden mitat ovat 17-23 mikronia, mikä on metrin miljoonasosa. Sanotaan, että villa alkaa kutittaa vain, jos kuidun paksuus on 30 mikronia ja enemmän.

Merinovilla on suosittua kaikkialla maailmassa, minkä vuoksi merinovillaa on myös monissa maissa. Merinovilampaat ovat kuitenkin alun perin Espanjasta, mutta nykyään merinovillalampaiden jalostusperinteitä on Etelä-Amerikassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Afrikassa.

Jos ostat merinovilalankaa australialaiselta lankatuotannosta, sinun tulee olla tietoinen siitä, onko langan valmistuksessa käytetty mulesing-menetelmää. Australian ilmasto tarkoittaa, että lampaita vaivaavat usein oksentavat kärpäset, jotka voivat munia lampaiden ihopoimuihin ja saada ne parantumattomasti sairaiksi. Mulesing-menetelmällä maanviljelijät leikkaavat ihopoimuja lampaiden pakaroista tämän välttämiseksi - usein ilman anestesiaa. Se on kielletty useissa maissa, ja jos merinovillaa halutaan välttää mulesing-tuotannosta, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko se mainittu bannerissa.

Emme myy lankaa myyjiltä, jotka käyttävät muelsingia. Siksi saat meiltä taattua lankaa, jossa tämä tuotantotapa ei ole vahingoittanut eläintä. Onnelliset lampaat antavat hyvää lankaa :-)

Lue lisää neulekuvioistamme täältä

Merinovillan edut

Merinolanka on erittäin suosittu lanka neulottavaksi, ja merinovillalla on lukemattomia reseptejä neulomiseen niin vauvoille, lapsille kuin aikuisillekin. Tässä luetellaan joitain merinolangasta neulomisen suurimpia etuja:

  • Merinovilla on hikeä imukykyistä: Merinovuloksia ei tarvitse pestä niin usein kuin muita vaatteita, koska se ei ime hikeä samalla tavalla kuin muut materiaalit.
  • Merinovalanka on vettä ja likaa hylkivää: Merinovalanka puhdistaa itsensä suuressa määrin ja villan luonnollinen rasva auttaa tekemään merinovillasta sekä vettä että likaa hylkivän ja on siten myös erittäin käytännöllinen lanka vaatteiden neulomiseen. .
  • Merinovolina on lämpöä säätelevä: Kolmas merinovillan suuri etu on sen kyky säätää lämpöä kehon lämpötilan mukaan.

Jos on kylmä, villa lämmittää vartaloasi, kun taas sillä on viilentävä vaikutus, jos hikoilet ja tuntuu lämpimältä.

Merinovillan neulomisesta on siis monia etuja, kun kyse on merinovillan käytännöllisistä, jokapäiväisistä ja lapsiystävällisistä ominaisuuksista.

Katso laaja valikoima ilmaisia neulekuvioita täältä

Mitä merinovillasta voi neuloa?

Merinovillasta voi neuloa monenlaista. Vauvan vaatteita, vaatteita lapsille ja aikuisille, erilaisia asusteita ja niin edelleen.

Vaihtelee kuvioittain, neulotaanko merinovilla yhdellä langalla vai voiko merinovilla neuloa myös yhteen esim. yhden langan mohairilla tai yhdellä langalla alpakka. Se kaikki antaa erilaisia neulevahvuuksia ja ilmeitä, ja on tietysti yksilöllisen kuvion tai ihmisen oma asia arvioida, mistä hän pitää eniten tai mikä sopii kyseiseen malliin.

Jos haluat neuloa vauvanvaatteita merinovilla, se voi olla esimerkiksi söpöt housut, joissaon resori, suloinen kierretyillä yksityiskohdilla varustetut housut tai neulotut tohvelit, joissa on resori ja jotka pitävät vauvan jalat lämpimänä pakkasella. kuukaudet.

Hieman isommille lapsille on myös monia merinovilla valmistettuja reseptejä inspiraation saamiseksi. Se voi olla mukava neulottu raglan-takki , lämmin kierrepusero helmiäisneuloksesta tai suosittusetti hatulla ja niskanauhalla ulkoiluun kylmemmällä säällä.

Aikuisille merinovillaa käytetään usein malleissa, kuten klassisessa raglanpuserossa, herkullisessa neuletakissa V-pääntiellä tai välttämättömissä tarvikkeissa, kuten pehmeä ja lämmin hattu.

Kuten mainittiin, merinovilla on täydellinen pohjalanka, koska sen pehmeys ja keveys tekevät siitä erittäin mukavan käyttää ihoa vasten, ja sen lämpötilaa säätelevät ominaisuudet tekevät siitä mukavan käyttää neulomiseen suurimman osan vuoden kuukausista.

Kuinka säilyttää neule merinovillasta

Kuten muidenkin villalankojen kanssa, merinovillavaatteita ei tarvitse pestä kovin usein - ellei tahroja ole ilmestynyt. Villan ominaisuudet auttavat pitämään vaatteet puhtaina ja siisteinä. Merinolangasta ei tule hikitahroja samalla tavalla kuin muihin materiaaleihin, ja siksi voit myös edullisesti vain tuulettaa merinovillaasi tai vastaavaa silloin tällöin - tai ripustaa sen pakkasella - jotta villa puhdistuu itsestään.

Jos haluat silti pestä merinovuuleesi, on tärkeää, että et pese sitä vain tavallisella ohjelmalla. Merinovolina, kuten kaikki muutkin villalangat, voi kutistua väärin pestynä, ja se on sääli, varsinkin jos olet neulonut itse.

Jos pesukoneessasi on villaohjelma, voit pestä merinovuulesi tällä. Täällä lämpötila pidetään tasaisena, eikä vaatteita nosteta, mikä voi saada sen "kasvamaan".

Jos et voi pestä villaohjelmalla, pese merinovuule sen sijaan käsin. Käytä mietoa villalle tarkoitettua saippuaa. Villasaippuat sisältävät usein lanoliinia, joka on villan luonnollinen rasva, joka auttaa pitämään villan itsepuhdistuvana. Tavallinen pesuaine voi sisältää entsyymejä, jotka sen sijaan menevät sisään ja tuhoavat tämän tasapainon.