Mikä on pellavalanka?

Jos käsityön harrastajana arvostat kestävyyttä ja luonnonmateriaaleja, on pellavalanka hyvä paikka katsoa. Orgaaninen ja kaunis lanka on hyvien ominaisuuksiensa ansiosta erittäin ajan tasalla ja sitä voi käyttää moniin erilaisiin neule- ja virkkausprojekteihin.

Katso pellavalankavalikoimamme täältä

Pellavalanka on luonnontuote, mikä tarkoittaa, että pellavan valmistuksessa ei ole käytetty kemikaaleja tai muita haitallisia aineita. Pellavalangassa on pitkiä kuituja ja se antaa vahvan ja kestävän langan. Pellavakuidut ovat yksinään melko raakoja ja jäykkiä, ja siksi lankasekoitukseen lisätään usein hieman viskoosia, joka antaa erittäin pehmeän ja mukavan rakenteen.

Lue lisää langasta täältä

Miten pellavalanka valmistetaan?

Pellava on vahva ja kasviperäinen luonnonkuitu, joka on tunnettu jo pitkään ja jota on käytetty vahvojen tekstiilien ja materiaalien luomiseen. Itse asiassa hänen aikanaan Tanskassa käytimme pellavakuitua ennen kuin puuvilla tuli tänne idästä. Pellavatekstiilit ovat itse asiassa varhaisimpia tekstiileihin luotuja ja käytettyjä.

Pellavakasvi kasvatetaan viileässä ja kosteassa ympäristössä, ja siksi sitä on optimaalista kasvattaa myös Pohjois-Euroopan maissa. Nykyään jopa 80 % maailman pellavan tuotannosta on Euroopassa, ja Ranska on suurin tuottaja.

Pellavakasvi on suhteellisen korkea kasvi, jossa on runsaasti pitkiä kuituja, joita käytetään pellavatekstiilien ja pellavalangan valmistukseen. Korjattuja kasveja kuivataan kuusi viikkoa, ja juuri tämän prosessin aikana varsi muuttuu vihreästä tutun beige-väriseksi, josta pellava tunnetaan. Se, muuttuvatko beige-sävyt vaaleaksi vai tummaksi, riippuu auringon ja sateen määrästä, jolle kuivattu pellavakasvi on alttiina.

Kuivauksen jälkeen varret murretaan ja pitkät kuidut, jotka lopulta kehrätään pellavaksi tai pellavalangaksi, kammataan ja puhdistetaan.

Tutustu laajaan lankavalikoimaamme tyyppien mukaan lajiteltuina tästä

Mitä hyötyä pellavasta on?

Pellavalanka - ja pellava yleensäkin - liitetään usein kesävaatteisiin, koska materiaalina se on kevyt, viileä ja mukava päällä ja antaa ihon hengittää.

Lisäksi pellavalla on laaja valikoima etuja, jotka luettelemme tässä:

  • Hypoallergeeninen: Pellavalanka on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät siedä villaa. Pellavalanka on luonnontuote, eikä se sisällä villalangassa olevaa lanoliinia, jolle jotkut ihmiset ovat allergisia.
  • Imee ja vapauttaa kosteutta: Pellavalanka voi sekä imeä että vapauttaa kosteutta, ja tämä tapahtuu nopeammin kuin muilla langoilla. Tämä tekee pellavalangasta suositun materiaalin kesävaatteissa.
  • Lämpötilan säätö: Pellavalankaa on hyvä käyttää suhteessa lämpötilan säätelyyn. Itse asiassa pellava säätelee jopa 5 kertaa niin paljon kuin villa ja 19 kertaa enemmän kuin silkki – kaksi materiaalia, jotka muuten tunnetaan hyvistä lämpötilansäätökyvystään. Joten hikoilet vähemmän, jos käytät pellava- tai pellavalangasta valmistettuja vaatteita, ja päinvastoin, pellava auttaa kehoa pitämään lämpimänä, jos ulkona on kylmä.
  • Antiseptinen: Pellavan tiedetään olevan antiseptinen. Eli se hylkii bakteereja ja mikrobeja.
  • Nukkaamaton: Pellavalanka on myös suosittu materiaali neulomiseen ja virkkaukseen, koska sen sileä rakenne ja pinta eivät repeydy ajan myötä, eikä nukkaa muodostu kuten esimerkiksi villapaitoja.
  • Pitkä käyttöikä: Pellavalanka pitkineen kuituineen on erittäin kestävää - itse asiassa se voi kestää jopa pidempään kuin puuvillalanka (linkki puuvillalankaan), jonka tiedetään olevan kestävää lankaa.
  • UV-säteilyn vähentäminen: Pellavalla on tietty luonnollinen vastustuskyky UV-säteilyä vastaan ja se voi itse asiassa melkein puolittaa säteilytekijän. Siksi myös kesällä on hyvä käyttää pellava- ja pellavalangasta valmistettuja vaatteita, sillä ne suojaavat auringon teräviltä säteiltä.

Pellavalangasta löytyy siis monia hyviä ominaisuuksia ja ominaisuuksia. Kestävä tuotanto sekä kauniit ja kestävät ominaisuudet ovat tehneet pellavasta materiaalin, joka on noussut yhä enemmän valokeilaan ja jota monet käyttävät erilaisiin käsitöihin.

Tutustu pellavalankoihimme täällä

Mitä voin tehdä pellavalangasta?

Pellavalanka koostuu usein pellavan ja muiden kuitujen sekoituksesta, koska se antaa pehmeimmän ja mukavimman lopputuloksen. Kuten mainittiin, puhtaat pellavakuidut ovat hyvin maalaismaisia, ja on se etu, että ne pehmenevät jonkin verran muiden kuitujen kanssa. Se voi olla esimerkiksi puuvillaa, viskoosia tai bambua. Nämä sekoitukset tekevät langasta myös kestävämmän, mikä on suuri etu, kun neulot tai virkkaat asioita, jotka haluat kestävän mahdollisimman pitkään.

Täältä näet vastaavasti neule- ja virkkausmallimme

Kuten mainittiin, pellavalankaa käytetään usein kesämalleissa, esim. kevyessä ja ilmavassa puserossa, jossa on puuvillaa ja viskoosia , koska se on hengittävä ja kosteutta imevä. Lisäksi pellava tuo mukanaan rustiikkia ja luonnollista ilmettä, joka sopii hyvin pohjoismaiseen kesämuotiin ja -trendiin.

Antiseptisten ominaisuuksien ja hyvän kosteudenimukyvyn ansiosta pellavalangaa voidaan käyttää myös tiskipyyhkeiden, pyyhkeiden ja keittiöpyyhkeiden neulomiseen. Voit myös virkata tai neuloa suuria pellavamatoja, jotka tuovat sisustukseen luonnollisen ja maalaismaisen ilmeen.

Lue lisää neuloksesta täältä

Kuinka hoidan työt pellavalangassa?

Pellavakuidut ovat, kuten aiemmin mainittiin, erittäin kestäviä. Siitä huolimatta sinun on silti oltava lempeä pestäessäsi liinavaatteita parhaan istuvuuden ja rakenteen säilyttämiseksi.

Yleissääntönä on, että pellavan pesu 30 asteessa ja huuhteluaineen tai valkaisuaineen käyttöä on vältettävä, sillä ne voivat reagoida negatiivisesti pellavakuituihin.

Käytä vapaasti pesukoneen hellävaraista ohjelmaa saadaksesi parhaan tuloksen ja muista antaa liinavaatteiden kuivua tasaisesti – eli makuulla – parhaan mahdollisen istuvuuden säilyttämiseksi. Jos liinavaatteet kuivataan ulkona raikkaassa ilmassa, siitä tulee vielä pehmeämpi.

Jos esimerkiksi pellavalangasta valmistettuun puseroon tulee tahroja, tahrat on suhteellisen helppo poistaa uudelleen. Älä anna tahrojen kuivua sisään, vaan puhdista hellästi heti onnettomuuden päätyttyä.